MySQL: Neden Veritabanı Kullanırız?
Verilerimizi düzenli ve kalıcı olarak saklamanın veritabanlarından başka yolu yoktur.
Bildiğimiz gibi değişkenler ve sabitler, taşıdıkları değerleri programımız çalıştığı sürece saklayabilirler. Bunun nedeni değişken ve sabitlerin veri saklamak için kullandıkları fiziksel ortam, bilgisayarların kendi belleğidir ve bu bellekler verileri geçici olarak saklarlar. servislerin kapatılması, programın durdurulması yada bunların kesintiye uğraması durumunda bellekten hemen silinirler.
Oysa verilerin kalıcı olarak saklandıkları ortamlar, öncelikle sabit disk ortamlarıdır. Bu donanım birimlerde veri saklayabilmek için, verilerimizi “dosya” adı verilen yazılım öğelerine aktarmamız gerekir.
Verilerimizi saklayabileceğimiz dosyaları üç kategoride gruplandırabiliriz.
Veritabanları Türleri ve Özellikleri
- Flat File Database: “Düz Dosya Veritabanı” olarak tercüme edilmektedir. Sadece bir adet tablodan meydana gelmektedir. Veritabanı içerisindeki ütün veriler, tek bir tablo üzerinde toplanmaktadır. Tek bir tablodan meydana geldiğinden, tek bir dosyanın içerisinde barındırılmaktadır.
- Relational Database: “İlişkisel Veritabanı” olarak adlandırılmaktadır. Gerçek hayatta bulunan nesnelerin, veritabanı tabloları aracığıyla tanımlanmasının ardından, gerçek hayattaki ilişkilerinin tablolara da aktarılmasını sağlamaktadır. İlişkisel veritabanı “Acess, DB2, Informix, Interbase, MySQL, Oracle, SQL Server, Sybase” sistemlerinde etkin şekilde kullanılmıştır.
- Hierarchical Database: “Hiyerarşik Veritabanı” olarak tercüme edilmektedir. En eski veritabanı modellerinden bir tanesidir. Veritabanı tabloları içerisinde, birbiriyle alakası bulunan durumların, üstten alta doğru hiyerarşik şekilde sıralanmasını sağlamaktadır.
Veritabanları çok büyük veri yığınlarını, istenildiğinde aranan bilgi ya da bilgilere en kısa sürede ulaşılabilecek şekilde tasnif ederler.
Bunun için kullandıkları temel veri saklama birimleri, tablolardır. Tablolar, bildiğimiz anlamdaki çizelgelerden çok farklı değildir.
Bir veritabanı bir çok tabloyu içerebilir. Her tablonun bir adı vardır. Tablodaki her bir alanın da (sütun) bir adı ve içerisine yerleşecek verinin türü gibi özellikleri vardır.
Bütün bu yapının oluşturulmasına veritabanının tasarımı adı verilir. Bu süreç, doğal olarak, boş bir veritabanının oluşturulması ile başlar. Ardından tablolar ve bu tablolarda yer alacak alanlar ve bu alanların özelliklerinin atanması, dizin oluşturma işlemleri, anahtarların belirlenmesi gibi işlemler gelecektir.
Veritabanları sadece verilerin tasnif edilmesi için gereken altyapının oluşturulduğu yazılımlar değildir. Veriye en kısa sürede ulaşmak için kullandıkları çeşitli algoritmik yöntemler, veri kapasitesi, veri güvenliği, programlama desteği gibi daha bir çok özellik, bu yazılımlarda standart olarak yer almaktadır.
Farklı veritabanı yazılımlarını birbirlerinden ayıran farklar da yukarıda sayılan özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin Microsoft Access yazılımı da bütün standart özelliklere sahip bir veritabanı yazılımı olmasına karşın, veri kapasitesi ve güvenliği konularındaki sınırlılıkları nedeniyle çok fazla verinin işlenmesi gerektiği profesyonel uygulamalarda tercih edilmemektedir.
Bilinen bazı kalburüstü veritabanı yazılımları olarak Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, IBM DB2, dBase ve Paradox sayılabilir.
Veritabanlarının başlıca ortak özellikleri nelerdir?
- Veritabanı, belirli alanlarda kategorize edilen ve birbiriyle ilişkili şekilde düzenlenen veri topluluğudur.
- Veritabanı sayesinde, pek çok kullanıcının veri biriktirmesi sağlanır ve bu veriler, birbiriyle alakası bulunan geniş bir veri kümesi haline getirilir.
- Zararlı ve gereksiz görülen veriler dışındaki tüm verilerin toplanması için veritabanı kullanılır.
- Uygulamalar için gerekli görülen hizmetler, veritabanında bulunan kaynaklardan karşılanmaktadır.
- Veritabanının işletimi, bilgisayar temellidir ve sistemlere ait bilgilerin kayıt olup, bakımının düzenli olarak yapılabilmesi için hazırlanmıştır.
- Herhangi bir organizasyon için verilerin merkezi şekilde kontrol edilmesini sağlamaktadır.
- 8 Mart 2022
Diğer Yazılarımız
Tüm YazılarımızSoru işareti kalmasın
Bu yazı hakkında aklınıza takılanlar, bir fikriniz belkide şikayetiniz vardır. Yada yazımızda hatalar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Peki neden bize ulaşmayı düşünmeyesiniz ki?
Hizmetlerimiz
Binlerce müşterimizin yararlandığı 100'e yakın hizmetlerimizden sizlerde yararlanabilirsiniz. Onlarca ücretsiz web hizmeti ve profesyonel destekle sizleri daima daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.
Tüm Yenilik ve Kampanyalardan Haberdar Ol
Son Yazılar
- CSS Grid Kullanımı Başlangıç Rehberi 1 Ocak 2025
- C# While Döngüsü Kullanımı 1 Ocak 2025
- C# ile Dosya Okuma ve Yazma İşlemleri 29 Aralık 2024