MySQL: Veritabanının Yönetimi

XAMPP yazılımı bilgisayarınıza Bilgisayarınızda Php Çalıştırmak adlı  bloğumuzda anlatıldığı gibi kurulduysa, MySQL veritabanını yazılımın kontrol panelini kullanarak başlatabilirsiniz.

Veritabanına ait yönetim paneline ulaşmak için ise, herhangi bir internet tarayıcısının adres çubuğuna http://localhost/phpmyadmin/ yazmak yeterli olacaktır. Ancak öncelikle localhost dizinine ulaşabilmemiz için, Apache sunucusunun da yine XAMPP kontrol panelinden başlatılmış olması gerektiğini hatırlatalım.

Karşımıza MySQL localhost adlı, veritabanı yönetimiyle ilgili her türlü işlemi gerçekleştirebileceğimiz ekran gelecektir.

İlk olarak bir veritabanı oluşturmakla başlayalım.

MySQL Veritabanı Oluşturma

Bizi karşılayan sayfada “Yeni Veri Tabanı Oluştur” alanına veritabanının ismini yazalım. Bu isim belirlenirken, standart Değişken ve Sabitler bloğumuzda yer alan değişken isimlendirme kuralları geçerli olmak zorundadır.

Hemen yanında bulunan selectbox'dan oluşturacağımız veritabanında yer alacak bilgilere uygun bir karakter kodlama tablosu seçilir. Türkçe için seçebileceğimiz en uygun karakter tablosu “utf8_turkish_ci” olacaktır.

Oluştur” butonuna tıkladığımızda veritabanı oluşturulur. İkinci aşama olarak ilk tablomuzu oluşturmalıyız. Her veritabanı, en az bir tablo içermek zorundadır.

Tablo Oluşturma

Yapı” sekmesinde bulunan “Tablo Oluştur” başlığı altında ki İsim alanına oluşturacağımız tablonun ismini yazalım. Bu isim belirlenirken de standart değişken isimlendirme kuralları herzaman ki gibi yine geçerli olmak zorundadır.

Sütun Sayısı” bölümünde oluşturacağımız tabloda yer alacak alanların sayısını yazalım.

Git” butonuna tıkladığımızda tablomuz oluşturulur ve her bir alanla ilgili özellikleri belirleyebileceğimiz ekranla karşılaşırız.

Bu özelliklerden şu an için gereksinim duyduğumuz kadarını belirleyelim.

Alanların Özellikleri

Adı: Tanımladığımız alanın ismi yazılır. Bu isimler yine değişken isimlendirme kurallarına uyularak verilir.

Türü: Tanımlanan alana ait veri türü seçilir.

Uzunluk/Değerler: Seçilen veri türü için maksimum uzunluk değeri girilir.

Index: alana ait indeks türünün seçileceği bölümdür. Her tablo daha verimli çalışması için en az bir “birincil anahtar” (primary key) alanı bulunmak zorundadır. Biz bu alanı sıra numarasının saklandığı alan olarak kullanabiliriz. “Index” özelliği alanı arama işlemlerinde hızlı ulaşım için indeksler. “Full Text” özelliği ise alana tam metin indeksi özelliği vermek için kullanılır. Yani bu alanda yer alan verinin tamamı, anahtar kelime ile arama yapmaya uygun hale getirilmiş olur. Kaydet butonuna basıldığında, artık veritabanımızda bir tablo oluşturmuş olduk.

Daha sonra veritabanımızla ilgili herhangi bir işlem yapmamız gerektiğinde, phpmyadmin panelinin sol tarafından veritabanımızı seçmemiz yeterli olacaktır. Bu yapıldığında, sağ bölümde veritabanımızla ilgili olarak gerçekleştirebileceğimiz bütün işlemleri içeren görsel tasarımlı bir ekran gelecektir.

Benzer şekilde tablolarımızdaki her türlü güncellemeyi yine panelin sol tarafında veritabanımız seçili iken veritabanı adının altında yer alan tablo isimlerine tıklayarak yapabiliriz.

Genel olarak, Veritabanı => Tablo => Yapı hiyerarşik yapısını düşündüğümüzde, phpmyadmin panelini kullanarak ayarlarını güncellemek istediğimiz nesnelere daha rahat ulaşabiliriz.

  • 8 Mart 2022

Diğer Yazılarımız

Tüm Yazılarımız

PHP: MySQL Bağlantısı Kurma

MySQL Veritabanı sistemi bir çok programlama dili ile sorunsuz olarak…

Perakende Sektöründe Veri Madenciliği ile Stok Optimizasyonu

Günümüzde, perakende sektöründe rekabet çok yoğun bir hâle geldi. Bu…

Ağ Güvenliğinde Sektörel Trendler ve Öne Çıkan Teknolojiler

Ağ güvenliği, modern dijital dünyada en kritik alanlardan biridir. Şirketler,…

PHP: Akış Kontrol Deyimleri

PHP programlarının normal akışı, yukarıdan aşağıya doğru doğrusal olarak gerçekleşmektedir.…
MySQL Veritabanı Yönetimi

Soru işareti kalmasın

Bu yazı hakkında aklınıza takılanlar, bir fikriniz belkide şikayetiniz vardır. Yada yazımızda hatalar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Peki neden bize ulaşmayı düşünmeyesiniz ki?

Hizmetlerimiz

Binlerce müşterimizin yararlandığı 100'e yakın hizmetlerimizden sizlerde yararlanabilirsiniz. Onlarca ücretsiz web hizmeti ve profesyonel destekle sizleri daima daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.

Tüm Yenilik ve Kampanyalardan Haberdar Ol

Yazı hakkında ne Düşünüyorsunuz?