PHP: Bilgisayarınızda PHP Çalıştırmak
PHP Derleyicisi ve Sunucu Yazılımı
Bilgisayarınızda PHP programlama dilini çalışır duruma getirmek için öncelikle yapmanız gereken, bilgisayarınızı bir PHP sunucusu haline getirmektir. Bilgisayarınızın sunucu haline getirilebilmesi için öncelikli olarak bilgisayarınızda şunlar bulunmalıdır:
- PHP dilinde yazılmış kodların yorumlanma ve gramer çözümleme (parsing) işlemlerini gerçekleştirecek PHP derleyicisinin kurulması.
- Bilgisayarımızda konumlandırılan PHP kodlarının, istemci tarafındaki internet tarayıcı yazılımı tarafından doğru bir şekilde görüntülenebilmeleri için gereken sunucu yazılımının kurulması.
Bu yazılımların her ikisi de internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Sunucu yazılımı olarak güvenilirliği uzun bir süredir kanıtlanmış olan Apache sunucusunu kullanacağız.
Apache sunucusunun çalışır duruma geldiği bir bilgisayar, hem yerel PHP uygulamalarını çalıştırabilir, hem de doğrudan internet üzerinden gelecek sayfa görüntüleme isteklerini karşılayacak duruma gelmiştir.
Not: Aynı bilgisayarda başka bir web sunucusunun çalışır durumda olmadığından emin olunması gerekmektedir.
Kod Yazma
Geleneksel programlama dillerinde, kod yazmak için genellikle derleyici ile birlikte bir de editör yazılımı kurulur. Ancak hemen hemen bütün internet programlama dillerinde olduğu gibi PHP için de standart bir not defteri (NotePad) uygulaması, kod yazıp çalıştırmak için yeterlidir.
Ancak sağladıkları kod tamamlama, kod renklendirme ya da çevrimiçi yardım gibi kolaylıklar nedeniyle programcılar tarafından çeşitli editörler daha çok tercih edilmektedir. Bunlara örnek olarak NotePad ++, PHP Designer ve ZEND verilebilir. Bununla birlikte, popüler bir web tasarım aracı olan Adobe Dreamweaver yazılımı da bilgisayarımızda yerel PHP uygulamaları geliştirmek için kullanılabilir.
Veritabanı Uygulamaları
PHP programcıları bir çok veritabanı yönetim sistemiyle çalışabilse de genellikle MySQL veritabanı yönetim sistemini tercih ederler.
MySQL veritabanı yönetim sistemini diğerlerinden ayıran en önemli fark, kuşkusuz ki açık kaynak kodlu ve ücretsiz olmasıdır. Diğer yandan, ücretsiz olarak dağıtılan yazılımların kalitelerinin düşük olduğu söylentilerin tezini çürüten bir örnektir. Şöyle ki MySQL veritabanı sistemi çok büyük veri yığınlarında oldukça iyi performans sergilemektedir.
Günümüzde Google ve Yahoo gibi şirketler tarafından tercih edilen bir veritabanı yönetim sistemi olduğunu söyleyerek; MySQL’in kapasitesi ve yapabilecekleri hakkında yeterli bir fikir verecektir.
XAMPP Kurulumu
Bilgisayarımızı PHP’ye hazır bir biçime getirmek için gereken yazılımları standart ayarları ile bütün olarak kuran ve çalışır duruma getiren tümleşik kurulum sistemleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edilen ikisi, EasyPHP ve XAMPP dır. Her iki yazılım da internet üzerinden tam sürüm olarak ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.
Bu sistemlerde, tek bir kurulum dosyasını (setup) çalıştırıp kurulumu gerçekleştirmek suretiyle bilgisayarınızda PHP yorumlayıcısının onaylanmış son sürümünü, Apache sunucusunu ve veritabanı destekli uygulamalar geliştirmek için kullanılacak MySQL veritabanı yönetim sistemini çalışır duruma getirebilirsiniz.
Apache Friends (Apache Dostları) adlı organizasyona ait web sitesinin XAMPP bölümünden indirebileceğiniz sistemi, kurulum dosyasını çalıştırarak bilgisayarınıza geçerli ayarlar ile kurabilirsiniz. Kurulum işlemi standart bir uygulama kurma işleminden farksızdır ve oldukça kolaylaştırılmış bir süreçtir.
Sistemin farklı işletim sistemi platformları için (Windows, Linux, MacOS) sürümlerinin yanı sıra konuyla ilgili bir çok bilgi, belge ve bağlantıdan oluşan geniş bir arşive Apache Friends resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.
XAMPP uygulamasını bilgisayarınıza indirdiğinizde kendi-kendini açan bir sıkıştırılmış uygulama ile karşılaşırsınız (Windows sürümünde). Uygulamayı, bu dosyayı çalıştırarak kurabilirsiniz.
Kurulum aşamasından sonra çalıştıracağınız XAMPP kontrol paneli uygulaması, karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açacaktır:
- Apache web sunucusunu başlatır.
- MySQL veritabanı yönetim sistemini başlatır. (MySQL veritabanı sisteminin yönetimi, ilerleyen bölümlerde detaylı olarak ele alınacaktır.)
- Filezilla FTP sunucusunu başlatır.
Kurulum aşamasından sonra, kontrol panelinden (XAMPP Control Panel) Apache sunucusunu başlattığınız takdirde bilgisayarınız yerel sunucu (localhost) olarak PHP uygulamalarınızı çalıştırabilir hale gelmiştir. Uygulamanızın niteliğine bağlı olarak diğer sistemleri de başlatabilirsiniz. Örneğin uygulamanız veritabanı destekli olarak çalışacak ise, MySQL sisteminin de XAMPP kontrol panelinden başlatılmış olması gerekir.
Apache sunucusunun ve diğer XAMPP sistemlerinin bu şekilde el ile başlatılması durumunda, bilgisayarınızın her açılışında bu işlemlerin tekrar edilmesi gerekir. Eğer bu yazılımların bilgisayarınızla beraber otomatik olarak açılmasını istiyorsanız, her birinin yanında yer alan Svc işaret kutusunu işaretlemek suretiyle bu uygulamaları işletim sisteminizin çalışan hizmetleri arasına alabilirsiniz.
Apache sunucusu başarılı olarak başlatıldı ise, çalıştırmak istediğiniz PHP dosyasını/dosyalarını içeren yerel klasörü, …\XAMPP\htdocs\ klasörüne kopyaladıktan sonra, internet tarayıcısının adres kısmına localhost/<proje-klasoru>/proje-adi.php yazmanız yeterli olacaktır. Burada yerel klasör, geliştirdiğiniz uygulamaya ait bütün PHP dosyalarını içeren, internet adreslerinde geçerli olmayan karakterleri kullanmadan isimlendireceğiniz klasörü belirtmektedir.
Örneğin php kodlarınızın yer aldığı dosyanın adı “ilk-ornek.php”, bu dosyayı içeren klasör “ornekler” olsun. Bu klasörü htdocs klasörüne kopyalayıp, internet tarayıcınızın adres çubuğuna, localhost/ornekler/ilk-ornek.php yazdığınız takdirde uygulamanızın çalıştığınız göreceksiniz. Genel olarak her uygulamaya ait dosyaların htdocs içerisinde farklı bir klasörde yer alması uygun olacaktır.
XAMPP kurulumu, PHP yorumlayıcısını en çok kullanılan geçerli ayarları ile kurar. Bu ayarları görmek için web tarayıcınızdan yerel sunucu üzerinde bulunan XAMPP ana sayfasına ulaşarak http://localhost/xampp adresi üzerinden phpinfo() bağlantısına tıklamanız yeterli olacaktır. Bu durumda karşınıza kategorize edilmiş bir biçimde bilgisayarınızda geçerli olan PHP ayarları gelecektir.
Mevcut PHP ayarlarını değiştirmek için, ilgili ayarlar dosyası olan php.ini dosyasının herhangi bir metin editöründe açılıp düzenlenmesi yeterlidir. Normal koşullarda bu dosya, …\xampp\php klasöründe yer alacaktır.
- 3 Mart 2022
Diğer Yazılarımız
Tüm YazılarımızSoru işareti kalmasın
Bu yazı hakkında aklınıza takılanlar, bir fikriniz belkide şikayetiniz vardır. Yada yazımızda hatalar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Peki neden bize ulaşmayı düşünmeyesiniz ki?
Hizmetlerimiz
Binlerce müşterimizin yararlandığı 100'e yakın hizmetlerimizden sizlerde yararlanabilirsiniz. Onlarca ücretsiz web hizmeti ve profesyonel destekle sizleri daima daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.
Tüm Yenilik ve Kampanyalardan Haberdar Ol
Son Yazılar
- CSS Grid Kullanımı Başlangıç Rehberi 1 Ocak 2025
- C# While Döngüsü Kullanımı 1 Ocak 2025
- C# ile Dosya Okuma ve Yazma İşlemleri 29 Aralık 2024