PHP Dersleri

PHP: Temel MySQL Veritabanı İşlemleri

Veritabanlarının kullanım amacı, veri saklamak ve istenildiğinde bunlar üzerinde işlem yapmaktır. Bu işlemler ayrıntıya inildikçe çok fazla çeşitlilik gösterse de, temel olarak verilerimiz üzerinde gerçekleştirdiğimiz ortak işlemleri şöyle sıralayabiliriz; Kaydetme Arama Güncelleme Silme Bu tür işlemlerin kullanılan veritabanı ya da programlama dilinden bağımsız olarak standart yöntemlerle gerçekleştirilebilmeleri amacıyla SQL (Structured Query Language) adlı dil geliştirilmiştir. Diğer bir deyişle SQL dilinin amacı, bütün veritabanlarının bütün programlama dilleri ile aynı dili konuşmalarını sağlamaktır. Bu bölümde gerçekleştireceğimiz PHP ve MySQL arasındaki iletişimlerde de…

PHP: MySQL Bağlantısı Kurma

MySQL Veritabanı sistemi bir çok programlama dili ile sorunsuz olarak çalışabilmesine karşın, genellikle PHP programcılarının tercih ettikleri bir veritabanı yönetim sistemi olmuştur. Bunda iki yazılımın mükemmele yakın bir şekilde uyumlu çalışabilmelerinin yanı sıra, her ikisinin de açık kaynak kod lisansına sahip olmaları da etkili olmaktadır. Ayrıca bütün dünyada internet üzerinden gerek PHP, gerek MySQL için resmi web sitelerinin yanı sıra binlerce kaynak ve tartışma ortamları içeren web sitelerine ve günlüklerine ulaşmak mümkündür. Bu bölümde, ilk olarak PHP ve MySQL arasındaki…

PHP: Sayfalar Arası Veri Gönderme

Bir formdaki gönderme butonuna basıldığında gerçekleşecek eylemin belirlenmesi için form etiketinin action özelliği kullanılır. Buraya yazılacak veri, herhangi bir script kodunun çalıştırılması ile ilgili olabileceği gibi, doğrudan bir php sayfasının adresi de yazılabilir. [crayon-678799a5491ed692137608/] Burada gönderme butonuna basıldığı takdirde, internet tarayıcı tarafından verileri_al.php dosyası yüklenecektir.Bu değer boş bırakıldığı takdirde, yani [crayon-678799a5491f3329854808/] durumunda, gönderme butonu mevcut sayfanın yeniden yüklenmesini sağlayacaktır. Bu durumda çalışmasını istediğimiz php kodlarının da aynı sayfa üzerinde olması gerekmektedir. Bilgilerin form üzerinden gönderilmesi için iki farklı yöntemden birisi…

PHP: Fonksiyonlar

Dinamik olarak kullanılabilen altprogramlar biçiminde tanımlayabileceğimiz fonksiyonlar, PHP dilinin gücünü aldığı en önemli bileşenlerdir. Şöyle ki, günümüzde yazılmış 1000’den fazla dahili PHP fonksiyonu bulunmaktadır. Bunlara anonim olarak yazılmış ve İnternetten ulaşılabilen binlerce kullanıcı-tanımlı fonksiyonu da katarsak, konunun önemi ortaya çıkacaktır. Fonksiyonları yazma amacımız, çeşitli programlar tarafından kullanılan, ya da aynı program içerisinde tekrarlanması gereken işlevsel kodları tekrar kullanılabilir programcıklar olarak oluşturmaktır. Bu programcıklar, ana program ile iki yönlü olarak veri alışverişinde bulunabilirler. Kendi kendilerine çalışmazlar, sadece ana program tarafından çağırıldıklarında…

PHP: Döngüler

Konuya hiç beklemeden bir örnekle başlayalım. Ekranda alt alta “Paint Yazılım” ifadesini aşağıda gösterildiği gibi küçükten büyüğe doğru artan yazıtipi büyüklüğü ile yazdıracağız: Paint Yazılım Paint Yazılım Paint Yazılım Paint Yazılım Paint Yazılım Paint Yazılım Paint Yazılım İstediğimiz görüntüyü verecek kod aşağıdaki gibi olacaktır: [crayon-678799a549ac5139741686/] Örneğimizde olduğu gibi belirli bir kural dahilinde tekrarlanan işlemlerde, işlemi gerçekleştiren kodun da hemen hemen tamamının işlem sayısı kadar tekrarlanması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu da, iyi bir programcının uzak durması gereken en önemli problemlerden birisi…

PHP: Akış Kontrol Deyimleri

PHP programlarının normal akışı, yukarıdan aşağıya doğru doğrusal olarak gerçekleşmektedir. Ancak programcı tarafından bu akışın doğrusallığı zaman zaman sıçramalı ya da döngüsel yapılarla değiştirilebilir. Bu değişikliği gerçekleştiren deyimlere akış kontrol deyimleri adı verilir. Akış kontrol deyimlerini genel olarak koşullu ifadeler ve döngüler şeklinde iki kategoride sınıflayabiliriz. Koşullu İfadeler Bilgisayar programları için önemli bir özellik olan “karar verme” olgusu, en basit şekliyle bilgisayarın belirli bir durum karşısında, önüne gelen seçeneklerden en uygun olanını seçerek ona uygun olarak davranması şeklinde açıklanabilir. Diğer…

PHP: Diziler

Diziler, birden çok sayıda verinin tek bir değişken ile temsil edilmeleri gerektiğinde kullanılırlar. Dizi içerisinde istenen veriye bir indis değişkeni kullanılarak ulaşılır. İleriki bölümlerde ele alacağımız döngü yapıları ile kullanıldıklarında, gereksiz kod yazımını da önemli ölçüde azaltan diziler (array), tek boyutlu ve çok boyutlu olarak sınıflandırılabilirler. Tek Boyutlu Diziler Konuya bir örnekle başlayalım: [crayon-678799a54a19f138882938/] Sadece dört tane araba markasını saklamak istediğimizden, dört tane farklı değişken kullandık. Peki 400 farklı markayı saklamak isteseydik? Aynı örneği, dizi kullanarak yapalım: [crayon-678799a54a1a5415785180/] Bu defa…

PHP: Operatörler

Operatörler, değerler üzerinde ikili işlemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılırlar. PHP dilindeki operatörleri genel olarak dört kategori altında toplayabiliriz: Aritmetik Operatörler Değer Atama Operatörleri Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal Operatörler Şimdi bunları ayrı ayrı ele alalım. Aritmetik Operatörler Değişkenler ve sabit değerler üzerinde her türlü aritmetik işlem, aritmetik operatörler kullanılarak gerçekleştirilir. PHP dilinde “.” (nokta) sembolü ise metinsel birleştirme işlevine sahiptir. Aşağıdaki tabloyu $x=7 olarak baz alırsak. Operatör Tanıtımı Örnek Kod Parçası Eşdeğer İşlem + Toplama $sonuc=$x+2; 9 - Çıkarma $sonuc=$x-2; 4 * Çarpma $sonuc=$x*2;…

PHP: Değişkenler ve Sabitler

Programların çalıştıkları sırada kullandıkları çeşitli değerleri bellekte saklama zorunlulukları vardır. Bu değerler kullanıcılar tarafından girilen değerler olabilecekleri gibi, doğrudan programın kendi ürettiği sonuçlar da olabilir. Değerlerin saklandıkları temel dil bileşenleri değişkenler ve sabitlerdir. Birbirlerine çok yakın bir işleve sahip olan bu bileşenler arasındaki temel fark, değişkenlerin taşıdıkları değerlerin programın çalışması süresince dinamik olarak değişebilmesi, buna karşılık sabitlerin aldıkları ilk değerlerini programın çalışması süresince korumalarıdır. Değişkenler Bir değişken için iki önemli özellik söz konusudur: Değişkenin adı ve sakladığı verinin türü. PHP…

PHP: Sözdizimi Yapısı

Asıl olarak bir dilbilim terimi olan sözdizimi (syntax) kelimesi, programlama dillerinde de benzer bir anlamda kullanılmaktadır. Bir programlama dilinin sözdizimi kuralları, fonksiyonlar, noktalama işaretleri, parantezler ya da operatörler gibi dile ait bütün bileşenlerin, nasıl bir araya gelerek bir program kodunu oluşturacaklarını belirleyen kurallar olarak tanımlanabilir. Örneğin PHP dilinde bütün anlamlı program deyimlerinin noktalı virgül işareti ile sonlandırılması zorunluluğu temel bir sözdizimi kuralıdır. Burada vurgulanması gereken önemli bir nokta, satırların değil, deyimlerin sonuna noktalı virgül konulmasıdır. Çünkü PHP çözümleyicisi kaynak kodları…

PHP: Bilgisayarınızda PHP Çalıştırmak

PHP Derleyicisi ve Sunucu Yazılımı Bilgisayarınızda PHP programlama dilini çalışır duruma getirmek için öncelikle yapmanız gereken, bilgisayarınızı bir PHP sunucusu haline getirmektir. Bilgisayarınızın sunucu haline getirilebilmesi için öncelikli olarak bilgisayarınızda şunlar bulunmalıdır: PHP dilinde yazılmış kodların yorumlanma ve gramer çözümleme (parsing) işlemlerini gerçekleştirecek PHP derleyicisinin kurulması. Bilgisayarımızda konumlandırılan PHP kodlarının, istemci tarafındaki internet tarayıcı yazılımı tarafından doğru bir şekilde görüntülenebilmeleri için gereken sunucu yazılımının kurulması. Bu yazılımların her ikisi de internet üzerinden ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Sunucu yazılımı olarak güvenilirliği uzun…
Bizimle İletişime Geçin