Router Information Protocol

JavaScript: DOM Metotları

Document Object Model(Doküman Nesne Modeli)'in kısaltması olan DOM dokümanlara erişmek için olan bir W3C standardıdır. DOM; HTML, XHTML, XML gibi belgelerin script dilleriyle iletişim kurabilmesini sağlamak için geliştirilmiş bir arabirimdir ve bir W3C standardıdır. W3C tarafından; DOM, programların ve komut dosyalarının bir belgenin içeriğine, yapısına ve stiline dinamik olarak erişmesini ve güncellemesini sağlayan bir platform ve dilden bağımsız bir arayüz şeklinde ifade edilmektedir1 JavaScript, Nesne Modelini kullanarak HTML belgesini düzenlemek için gerekli tüm yetkilere sahiptir. Aşağıdaki listelenen tüm işlemleri gerçekleştirebiliriz.…

JavaScript: Form Validation

Form içindeki etiketlerin doğrulama işlemleri istemci tarafında yapmamıza sağlar. Örneğin; bir input text’e veri girildi mi? Girilen değer e-Mail mi? Girilen sayı uygun mu? vs… gibi işlemler Javascript ile yapılabilir. Bu işlemler sunucu tarafında da yapılabilir ancak çok kullanıcının bağlandığı bir web sitesinde doğrulama sürecini istemci tarafında yapmak sunucunun yükünü hafifleteceği unutulmamalıdır. Doğrulama işlemi iki farklı şekilde yapılabilir. Javascript HTML etiketinin özellikleri Form Validation - Javascript Form doğrulama işlemi normalde sunucuda, istemci gerekli tüm verileri girdikten ve ardından Gönder düğmesine…

JavaScript: Performans İpuçları

Döngüleri oluştururken listem adında bir diziniz olsun. Bu dizinin boyutunu Length fonksiyonu ile bulabilirsiniz. Bu fonksiyonu dizi içinde kullanmak kodunuzu yavaşlatabilir. Çünkü her seferinde dizi uzunluğunun hesaplanması gereksiz bir işlem olacaktır. Yerel bir değişken açıp uzunluğu saklayıp, bu uzunluk değerini döngüde kullanabilirsiniz. Kötü Koda Örnek: [crayon-67277f7545c13296781886/] Temiz Kod: [crayon-67277f7545c17565430861/] DOM bir ağaç yapısıdır ve her seferinde bu ağaç yapısını dolaşmak zaman kaybı olabilir. Bunun yerine işlem yapılacak etiket bir kez bir değişken içine alınır ve defalarca kullanılır. Temiz Kod: [crayon-67277f7545c19286394735/]…

JavaScript: Koşullar ve Döngüler

JavaScript Koşullar Koşullar yazılımlarımızda birer karar merciisidir. Şarta bağlı bir komutu yerine getirmek istiyorsak koşul ifadelerini kullanmak zorundayız. Ayrıca koşul ifadeleri boolean tipi veriler üzerinden çalışır kısaca ifadelerin hepsi ya doğrudur ya da yanlıştır. JavaScript Koşullar - IF / ELSE IF / ELSE ifadesi IF: Belirtilen koşul doğruysa, yürütülecek kod bloğunu belirtmek için kullanılır. [crayon-67277f7545cee078363893/] ELSE: Tüm koşullar yanlışsa, yürütülecek kod bloğunu belirtmek için kullanılır. [crayon-67277f7545cf1219689754/] ELSE IF: Bir koşul yanlışsa, test etmek için yeni bir koşul belirtmek için kullanılır.…

JavaScript: Değişken & Veri Türleri

Değişken adını vermeden önce tanımladığımız var ifadesi variable'dan gelmektedir ve dilimizde değişken anlamındadır. JavaScript'te değişkenler tanımlanırken herhangi bir veri türü belirtmemize gerek yoktur. Hangi veri türü kullanıldığını değişkenin değerinden anlayabiliriz. typeof ile değerin türünü bulabilirsiniz. Var değişkeni kullanmadan direkt değişken tanımlanabilir. Bu durumda değişken yerel olur. [crayon-67277f7545e74474122950/] JavaScript - Arrays Array, birden fazla değer taşıyabilen en  özel değişkenlerden biridir. Aşağıdaki kod bloğundaki 5. satırda manav dizisine 3 eleman eklenmiştir. Bir alt satırında ise ekrana manav dizisinde bulunan 1. eleman yazdırılması…

JavaScript Nedir?

JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript ile yazılan istemci tarafı betikler sayesinde; Tarayıcının kullanıcıyla etkileşimde bulunması, Tarayıcının kontrol edilmesi, Asenkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi, Websayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript her ne kadar istemci tarafında olsa da günümüzde Node.js gibi platformlar sayesinde sunucu tarafında da yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu konuda istemci taraflı JavaScript hakkında bilgi verilecektir. JavaScript prototip-tabanlı, dinamik türlere ve birinci-sınıf fonksiyonlara sahip bir betik dilidir. Nesne yönelimli, imperatif…
Call to action title here