PHP: MySQL Bağlantısı Kurma
MySQL Veritabanı sistemi bir çok programlama dili ile sorunsuz olarak çalışabilmesine karşın, genellikle PHP programcılarının tercih ettikleri bir veritabanı yönetim sistemi olmuştur. Bunda iki yazılımın mükemmele yakın bir şekilde uyumlu çalışabilmelerinin yanı sıra, her ikisinin de açık kaynak kod lisansına sahip olmaları da etkili olmaktadır.
Ayrıca bütün dünyada internet üzerinden gerek PHP, gerek MySQL için resmi web sitelerinin yanı sıra binlerce kaynak ve tartışma ortamları içeren web sitelerine ve günlüklerine ulaşmak mümkündür.
Bu bölümde, ilk olarak PHP ve MySQL arasındaki bağlantıdan başlayarak temel veritabanı işlemlerinin PHP kullanılarak web üzerinden nasıl gerçekleştirileceğine kadar olan bilgi ve tekniklere yer verilmiştir.
MySQL ile Bağlantı Kurma
PHP programı içerisinden, daha önceden oluşturduğumuz bir MySQL veritabanına, geçerli kullanıcı olan root kullanıcısı ile şifresiz olarak erişim aşağıdaki gibi sağlanabilir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | <?php $snc1 = mysqli_connect("localhost","root",""); $snc2 = mysqli_select_db($snc1,"adres_defteri"); if ($snc1 and $snc2){ echo "Bağlantı kuruldu ve veritabanı seçildi."; }else{ echo "Sorun var!"; } //$con = mysqli_connect("localhost","user","password","dbname"); //$snc1 = mysqli_connect("localhost","root","","adres_deferi"); ?> |
Burada $snc1 ve $snc2 değişkenlerinin her ikisinin de True değerini aldığı durumda, MySQL ile bağlantı kurulabilmiş ve adres_defteri adlı veritabanı seçilebilmiş demektir. Aksi durum bu iki işlemden birisinde problem var anlamına gelecektir.
Biraz daha ileri seviye tarzda bir bağlantı kurma kodu yazalım:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 | <?php define("MyDatabase","adres_defteri"); define("MyUser","root"); define("MyPassword",""); function sqlConnect(){ $snc1 = mysqli_connect(MyServer,MyUser,MyPassword); $snc2 = mysqli_select_db($snc1,MyDatabase); //$snc1 = mysqli_connect(MyServer,MyUser,MyPassword,MyDatabase); $sncDeger = $snc1 and $snc2; return $sncDeger; } if (sqlConnect()){ echo "Bağlantı kuruldu ve veritabanı seçildi."; }else{ echo "Sorun var!"; } ?> |
Büyük programlarda genellikle sabit ve fonksiyon tanımlamaları ayrı dosyalarda tutulur. Böylece bu kodların her programda tekrarlanmasına da gerek kalmamış olur.
Bu dosyaların içerikleri include ya da require fonksiyonları kullanılarak okunur. Örneğin;
1 2 3 4 5 | <?php require("tanimlar.php"); require("fonksiyonlar.php"); sqlConnect(); ?> |
Yukarıdaki kodun çalışabilmesi için sistemde tanimlar.php ve fonksiyonlar.php dosyalarının aynı dizinde olması gerekmektedir.
tanimlar.php dosyası:
1 2 3 4 5 6 | <?php define("MyServer","localhost"); define("MyDatabase","adres_defteri"); define("MyUser","root"); define("MyPassword",""); ?> |
fonksiyonlar.php dosyası:
1 2 3 4 5 6 7 8 | <?php function sqlConnect(){ $con= mysqli_connect(MyServer,MyUser,MyPassword,MyDatabase); mysqli_set_charset($con,”utf8”); $sncDeger = $con; return $sncDeger; } ?> |
- 8 Mart 2022
Diğer Yazılarımız
Tüm Yazılarımız
Soru işareti kalmasın
Bu yazı hakkında aklınıza takılanlar, bir fikriniz belkide şikayetiniz vardır. Yada yazımızda hatalar olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Peki neden bize ulaşmayı düşünmeyesiniz ki?
Hizmetlerimiz
Binlerce müşterimizin yararlandığı 100'e yakın hizmetlerimizden sizlerde yararlanabilirsiniz. Onlarca ücretsiz web hizmeti ve profesyonel destekle sizleri daima daha ileriye taşımayı hedefliyoruz.
Tüm Yenilik ve Kampanyalardan Haberdar Ol
Son Yazılar
- CSS Grid Kullanımı Başlangıç Rehberi 1 Ocak 2025
- C# While Döngüsü Kullanımı 1 Ocak 2025
- C# ile Dosya Okuma ve Yazma İşlemleri 29 Aralık 2024